Devon Architects Woodford Architecture and Interiors were approached to provide plans for the sensitive redevelopment of a family home in an outstanding Dartmoor setting. The existing house is comprised of 3 buildings and has been added to and developed in a disjointed manner without an overall plan.

The brief was to rearrange the interior of the property to provide a more open plan arrangement and to improve the sense of place within its special landscape setting. We have designed a contemporary conservatory extension which will create a spectacular entrance space and reinforce the existing vistas and views across the site and through the house. The stone facade adjacent the entrance is opened up to create a huge daylight filled open plan kitchen living area. A spiral stair rises from the lounge up to the bedroom level, a bridge links the buildings at this upper level and a study and library space is suspended above the lounge area. The interior of the double height link will be a mix of exposed oak columns and beams and painted plaster elements such as the bridge and spiral stair which provide the design with a very natural feel. Internally we have rearranged the upper floors to maximise the use of the existing space and provide en suite bathrooms to each bedroom and an additional guest room.

We have proposed a garden pavilion set in the orchard which aligns with and can be seen from the house entrance, this will provide a wonderful place for al fresco dining. The gardens are proposed to be landscaped to make the drive and parking areas less dominant and we have created an intimate courtyard terrace between the buildings through the addition of the entrance extension.